Zarządzanie użytkownikami
W sekcji Zarządzaj użytkownikami administratorzy mogą przeglądać, wyszukiwać i zarządzać wszystkimi kontami użytkowników utworzonymi na serwerze.
Administratorzy mogą również edytować poszczególne konta, korzystając z menu rozwijanego działań dostępnego dla każdego użytkownika.
Karty użytkownika
Aby przełączać się między różnymi stanami konta, skorzystaj z zakładek u góry strony.
| zakładka | OPIS |
|---|---|
| Aktywna | Użytkownicy, którzy mogą obecnie uzyskać dostęp do Greenlight za pomocą swojego konta. |
| Do czasu | Użytkownicy oczekujący na zatwierdzenie administratora przed uzyskaniem dostępu. |
| Zakazany | Użytkownicy, którym odmówiono dostępu lub zostali wyraźnie zablokowani. |
| Usunięte | Użytkownicy, których konta zostały usunięte przez administratora. |
Wyszukiwanie i filtrowanie użytkowników
Za pomocą pola wyszukiwania można zlokalizować użytkowników według:
- Imię i nazwisko
- Nazwa użytkownika
- Dostawca uwierzytelniania
- Data utworzenia konta
Możesz również filtrować użytkowników według roli. Kliknij dowolną odznakę roli w kolumnie Rola, aby wyświetlić tylko użytkowników przypisanych do tej roli.
Usuwanie kont
Aby usunąć konto, wybierz opcję Usuń z listy rozwijanej działań dotyczących konta.
Po usunięciu konto zostanie przeniesione na kartę Usunięte.
Z poziomu zakładki Usunięte administratorzy mogą przywrócić konto i powiązane z nim pokoje lub trwale usunąć je z systemu.
Trwale usuniętych kont nie można odzyskać.
Użytkownicy, których konta zostały trwale usunięte, mogą zarejestrować się ponownie, używając tego samego adresu e-mail.
Blokowanie kont
Aby zablokować użytkownika, wybierz opcję Zablokuj użytkownika z listy rozwijanej działań na koncie.
Zablokowani użytkownicy zostaną przeniesieni do zakładki Zablokowani i nie będą już mieli dostępu do Greenlight.
Zablokowanie uniemożliwia również użytkownikowi utworzenie nowego konta przy użyciu tego samego adresu e-mail.
Scalanie kont użytkowników
Jeśli zachodzi potrzeba połączenia dwóch kont, administratorzy mogą skorzystać z funkcji scalania kont.
Podczas scalania jedno konto staje się kontem głównym , a drugie kontem przeznaczonym do scalania.
Wszystkie pokoje należące do łączonego konta zostaną przeniesione na konto główne. Po zakończeniu transferu łączone konto zostanie trwale usunięte. Żadne inne dane użytkownika nie zostaną przeniesione.
Aby wykonać scalenie, otwórz menu rozwijane „Akcje konta” dla konta głównego i wybierz „Scal” . Następnie możesz wyszukać konto do scalenia, używając nazwy użytkownika lub adresu e-mail.
Przeniesione pokoje są automatycznie dodawane do prefiksu (Połączone) . Konto odbiorcy może następnie zmieniać nazwy, edytować lub usuwać te pokoje według potrzeb.
Edycja kont
Aby edytować konto użytkownika, wybierz opcję Edytuj z listy rozwijanej działań na koncie.
Administratorzy mogą modyfikować następujące informacje o koncie:
- Imię i nazwisko
- Adres e-mail
- Przypisane role
- Domyślny język
- Zdjęcie profilowe
Edytowanie ról użytkowników
Rolami użytkowników można zarządzać z poziomu ekranu edycji konta.
Aby usunąć rolę, kliknij x obok jej nazwy. Aby przypisać rolę, wybierz ją z menu rozwijanego ról.
Administratorzy mogą przypisywać i usuwać wyłącznie role o niższym priorytecie niż najwyższa przypisana im rola.
Mimo że użytkownicy mogą mieć wiele ról, przy określaniu uprawnień bierze się pod uwagę tylko rolę o najwyższym priorytecie.
Resetowanie haseł użytkownika
Jeśli użytkownik zapomni hasła, administrator może wysłać mu wiadomość e-mail umożliwiającą zresetowanie hasła.
Otwórz konto użytkownika za pomocą Edytuj, następnie kliknij Reset user passwordGreenlight wyśle użytkownikowi wiadomość e-mail zawierającą instrukcje dotyczące utworzenia nowego hasła.
Afrikaans
العربية
български
বাংলা
Čeština
Dansk
Deutsch
Ελληνικά
English (US)
Español
فارسی
Suomi
Français
עִבְרִית
हिन्दी
Bahasa Indonesia
Italiano
日本語
한국어
Latviešu valoda
Bahasa Melayu
Nederlands
Norsk Bokmål
Polski
Português
Русский
Kiswahili
Svenska
ไทย
Türkçe
Українська
Tiếng Việt
简体中文
繁體中文